Vzťahy

V dnešnej dobe je otázka ohľadom vzťahov veľmi zložitá. Žijeme v dobe internetu a sociálnych sietí, kde na nás na každom rohu vybiehajú obrázky ideálnych partnerských vzťahov. Ale je to naozaj tak? Nemyslím si. Veď prečo by niekto zverejňoval to, ako sa so svojím partnerom háda a aké problémy majú? Internet a to, čo na ňom vidíme, je len obmedzené. Zverejňujeme len to, čo naozaj chceme, aby okolie videlo, a preto nastáva myšlienka niečoho ideálneho, čo vôbec nemusí byť pravda. Rovnako ako aj lifestylové blogerky. Pridávajú na sociálne siete a svoje blogy fotky z dovolenie, z každodenného "dokonalého" života, stále sa usmievajú a sú pozitívne naladené, a preto vytvárajú ilúziu dokonalého života. A ľudia si často myslia, že taký život aj naozaj vedú. "Veď ty nikdy neplačeš, nemáš zlé obdobia, máš dokonalého partnera..." Lenže nie je to tak. Veď kto by zdieľal smutné obdobia svojho života? Kto by šíril negatívnu energiu okolo seba? Ako by to ľuďom pomohlo? Áno možno na chvíľu by ste sa cítili dobre, že niekto je v takej zle situácii ako vy, ale ako by vám to pomohlo myslieť pozitívne a snažiť sa niečo zlepšiť? 
Rovnako je to aj so vzťahmi. Ľudia pridávajú len to, čo chcú. To, čo dobre vyzerá.

Mať v dnešnej dobe úprimný vzťah je veľmi ťažké. Len si predstavte, kedysi neboli telefóny ani sociálne siete a ľudia sa rozprávali. Trávili spolu čas fyzicky. Dnes? "Napíšem mu na facebooku a to stačí, veď aj to je čas, ktorý s ním trávim." Áno, je to čas, ale je kvalitný? Je rozhovor cez facebook kvalitný? Nie, skôr sa v ňom stretneme s nezhodami a často nepochopíme to, čo nám ten druhý chcel povedať. Kvalitný čas strávený s osobou fyzicky sa nahradiť nedá a vďaka sociálnym sieťam často upadá fyzický kontakt. Ostáva len ten virtuálny. A ak už aj trávime spolu čas fyzicky, naozaj ho spolu trávime? Naozaj vnímame jeden druhého a plne mu venujeme svoj čas?
Vojdite do ktorejkoľvek kaviarne, reštaurácie, autobusu... a čo vidíte? Páry vedľa seba sedia a každý má svoj svet - mobil.
To si už naozaj nevie nájsť človek čas na ľudí, ktorých má rád? A má ich skutočne rád aj keď je duchom neprítomný? Ja myslím, že hej. Človek je ovládaný dobou. Robí veci skôr nevedome, pretože ich robia druhý, pretože je to teraz "v móde".

Dôvera
Prečo veríme niečomu, čo vidíme na sociálnej sieti, a skôr, ako sa v pokoji porozprávame priamo so svojím partnerom, spravíme hádku cez sociálnu sieť, ktorá vlastne ani k ničomu nevedie? A nakoniec zistíme, že to bolo naozaj inak, ako sa na prvý pohľad na fotke zdalo. Sociálne siete nás veľmi negatívne ovplyvňujú.
Viem, že po toľkých sklamaniach, čo sme v živote zažili, je skutočne ťažké opäť niekomu dôverovať a veriť, že nás nesklame. Ale aký má zmysel byť s niekým, komu neveríme? A ako sa vlastne ten človek musí cítiť? Veď nám nič nespravil. Nemôže za to, že nás v minulosti niekto iný sklamal. Prečo by mal náš partner, ktorý nás ľúbi a je k nám úprimný byť potrestaný za chyby niekoho iného?
Vzťah bez dôvery nikdy fungovať nebude. Ak partnerovi nedôverujete, položte si otázku "Prečo?" Sklamal vás? Ak áno a viac mu dôverovať nebudete, nemá zmysel v takom vzťahu ostávať. Ale ak nie, skúste mu začať veriť. A ak to nedokážete, možno ešte na vzťah nie ste pripravení. 

"Neboj sa zamilovať, nie každý je ako tvoj ex..." (Odzadu)

Komunikácia
Myslím tú priamu. Je nutné spolu komunikovať a nemyslím tým len o blbostiach, ale hlavne o vzťahu, o pocitoch, problémoch a ďalších vážnych veciach, ktoré môžu váš vzťah buď posunúť alebo skončiť. Ja viem, že keď sa vidíte nechcete to kaziť vážnym rozhovorom o tej hádke čo sa odohrala pred dvoma dňami cez sociálnu sieť, ale je to naozaj dôležité. Ak budete takéto vážne rozhovory viesť cez správy a keď sa stretnete ani o tom neceknete a budete to brať za vyriešené, len sa také situácie budú kopiť a váš vzťah nakoniec kvôli tomu, že ste ten jeden deň strávený s ním nechceli obetovať, skončí. Je veľmi, ale skutočne veľmi dôležité spolu komunikovať a nezametať veci pod koberec, lebo nakoniec ich tam bude toľko, že sa na ňom potknete a spadnete. A hlavne komunikovať osobne a nie cez sociálnu sieť, kde veľmi často vznikajú nedorozumenia.

Čas
Dôležitý je vo vzťahu aj čas strávený s partnerom. Myslím tým kvalitný čas. Takže nie sociálne siete, sms a telefonáty, ale fyzický kontakt. Aj keď to, že budete fyzicky spolu ešte nič neznamená. Je veľké množstvo párov, ktoré sú fyzicky spolu, ale zároveň je každý ponorený vo svojom vlastnom svete - vo svojom mobile. Snažte sa partnerovi venovať svoj čas. Veď ten obrázok, čo vám poslala kamarátka, tam bude aj za hodinu, ale váš partner bude za hodinu už možno niekde inde a čas s ním sa vrátiť dať nebude zato konverzáciu na facebooku si môžete otvoriť kedykoľvek.

"Nikdy nie je nedostatok času. Je iba nedostatok záujmu." (Riadky života)

Sloboda/Priestor/Rešpektovanie
Musíme si uvedomiť, že každý máme svoj život. To, že máme partnera neznamená, že náš život skončil, že mu musíme teraz všetko obetovať. Stále sme slobodné bytosti (v rámci možnosti samozrejme), len je tu niekto pri nás, kto nás má rád, ľúbi nás a s kým trávime radi náš voľný čas. Nemôžeme stratiť seba pre niekoho iného. To samozrejme neznamená, že partner je pre nás vlastne nikto a nemusíne mu venovať žiadnu pozornosť, to zase nie. Všetko má svoje hranice.
"Ži a nechaj žiť."
Žime svoj život a nechajme žiť aj nášho partnera. Sloboda a čas len pre seba, kamarátov, rodinu, svoje koníčky .. toto všetko je veľmi dôležité. Neseďme na zadku s mobilom v ruke a otázkou "prečo nám nepíše?" Nechajme ich dýchať. Veď večer mu zavolajte alebo napíšte a spýtajte sa ho, aký mal deň. Budete si mať viac čo povedať než keď si nezmyselne celý deň posielate emoji a jednoslovné odpovede. Kvalita vášho rozhovoru sa posunie na inú úroveň. 

Hádky
Neriešme dôležité veci cez sociálne siete. Riešenie hádok a vážne rozhovory majú prebiehať priamo, osobne s partnerom a nie cez telefón alebo sociálnu sieť. Nikdy to nedopadne dobre. Buď to nevyriešite a pri stretnutí to budete považovať za vyriešené a zametiete to pod koberec alebo vznikne ešte väčšie nedorozumenie, z ktorého cesta von bude ťažšia, ak vôbec nejaká.
No a potom sú tu otázky typu: "Prečo si mi nenapísal? Prečo si na facebooku, keď so mnou si nepíšeš? Prečo si jej lajkol fotku? S kým si píšeš? A kto je táto baba?..." Nič z toho vzťahu neprospieva. A skôr, ako na virtuálnu stránku, by sme sa mali zamerať reálne na toho človeka, na čas, keď sme s ním. To, že si môžeme napísať, zavolať alebo poslať fotku berme skôr ako výhodu, bonus k tomu, keď s tým človekom nemôžme reálne byť, ale neberme to tak, že teraz je tvoja povinnosť mi napísať, teraz nemôžeš nič iné robiť, len tráviť čas so mnou virtuálne.

Takže ako vlastne vyzerá ideálny vzťah?
Partnera berte ako niečo výnimočné, čo je vo vašom živote, aby vám ho spríjemnilo, skrášlilo, pri ťažkých chvíľach pomohlo a hlavne ho neberte ako samozrejmosť. Nestavajte vzťah pred seba a svoje sny a ciele. Váš život musí byť vyrovnaný. Takže sa zamerajte na seba, venujte čas sebe, koníčkom, cieľom, kamarátom, rodine a partnerovi v rovnakom pomere. Je dôležité, aby ste vedeli, aké máte priority a ako prioritu brali aj seba a čas, ktorý máte len pre seba naplno využili vo svoj prospech a nie vysedávaním a čak
aním na to, kedy sa ozve. Netreba však na partnera zabudnúť úplne. Rovnako dôležité je nájsť si čas aj jeden na druhého.
To čo doprajete iným, doprajte aj sebe a užívajte si chvíle ako sama, tak aj tie s partnerom. Len vtedy môžete mať skutočne krásny vzťah. Nevravím, že dokonalý a bez hádok, ale kvalitný a zmysluplný. Taký, ktorý vás bude napĺňať.


Nezabudni na úsmev :)

4 Comments

  1. "Ľudia pridávajú len to, čo chcú. To, čo dobre vyzerá." Je zvláštní, jak málo lidí si tohle uvědomuje.

    ReplyDelete
  2. V skutku ma to pobavilo. Stavím sa, že polovica z toho čo je tu napísané, je v tvojom vzťahu nedodržané a odkedy má vzťah nejaké pravidlá? Riadiť sa týmito pravidlami je bullshit. Vo vzťahu platí jedná vec, ak miluješ nie je čo riešiť a písať články o vzťahoch a ako by to malo vyzerať LoL.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ďakujem za vyjadrenie tvojho názoru, Gregor. Som rada, že článok splnil jednu z funkcií - pobaviť. :)

      Delete
  3. Hlavne si myslím, že je to úplne zbytočné tento dokonalý článok nakoľko dnešné vzťahy sú vzťahy virtuálne :). A ďalšia vec ktorú som spomenul, je to, že vzťahy
    pravidlá a body nemajú.

    ReplyDelete