Zdravá strava

V dnešnej dobe máme veľké nároky na seba aj na iných. Porovnávame seba s ostatnými a v dôsledku toho nie sme so sebou spokojní. Komplexy z toho ako vyzeráme, z tej tyčinky, ktorú sme včera večer zjedli a že miesto toho aby sme si išli zabehať sme sedeli pred televíziou. Je to fakt nutné? Žijeme len raz, naozaj chceme ten krátky ľudský život premárniť tým, že budeme depkovať z toho, že pre seba nič nerobíme a nebudeme so sebou spokojní a ostatní nás budú brať rovnako, ako sa berieme my sami? Aby sme dosiahli vytúženú zmenu, či už vo vlastnom výzore alebo aj po psychickej stránke, mali by sme si uvedomiť, čo do seba dávame. Množstvo faktorov v našom tele od energie cez telesný pach až po našu náladu ovplyvňujú práve potraviny. Nie nadarmo sa hovorí, že 70 % je strava a 30 % cvičenie. Takže ak chcete niečo zmeniť je treba začať vhodným výberom potravín.

V prvom rade treba začať jesť pravidelne. Žiadne hladovky počas dňa a večer do seba natlačiť, čo sa zmestí. Odporúča sa jesť každé 3 hodiny. Ak ste zvyknutí jesť "stále", tak to zo začiatku bude náročnejšie dodržiavať, ale verte, že si na to zvyknete a vaša váha prestane kolísať.

Taktiež je dobré hneď po prebudení vypiť pohár čistej vody. Najlepšie je, nechať ju cez noc odstáť a ráno vypiť na lačný žalúdok.

5 jedál cez deň, ale čo, keď ste medzitým hladní? Siahnite po nejakej maličkosti. Nemyslím tým sladkosť. Chia, slnečnicové alebo tekvicové semienka sú vhodnou alternatívou, či už len tak na chrumkanie alebo dochucovanie jedál.  Ani neviete, koľko benefitov z nich môžete mať. Nielenže obsahujú veľké množstvo minerálov a bielkovín, ale sú dobré aj pre zdravie prostaty a blahodarne pôsobia proti akné. Taktiež ich označujeme ako prírodné lieky. Na dochucovanie môžeme použiť aj tekvicový olej, ktorý je vhodný na studenú prípravu jedál t. j. šaláty, omáčky, dressingy, nátierky... Okrem iných priaznivých účinkov podporuje trávenie, čím je skvelým doplnkom pri redukcii hmotnosti.

Snáď vás tento článok nakopol k tomu, aby ste prehodnotili svoj jedálniček a zistili ste, že udržať si zdravý životný štýl nie je až také náročné, ako sa na prvý pohľad zdá.


0 Comments